Adenomul hipofizar și meningiomul: ce sunt și care sunt simptomele comune?

de |

Adenomul hipofizar și meningiomul: ce sunt și care sunt simptomele comune?

Meningioamele și adenoamele hipofizare sunt 2 dintre cele mai frecvente tumori ce afectează sistemul nervos central. Cu toate că reprezintă afecțiuni distincte, acestea pot cauza simptome asemănătoare, punând pacienții în fața unor provocări complexe în ceea ce privește diagnosticul și tratamentul lor. 

În ciuda similarităților, fiecare dintre aceste tipuri de tumori are caracteristici specifice și poate implica considerații diferite în ceea ce privește abordarea medicală. Așadar, în cele ce urmează, descoperă mai multe informații despre simptomele comune prin care se aseamănă un adenom hipofizar de meningiom. 

Ce este un meningiom?

Un meningiom reprezintă o tumoră care se dezvoltă în membrana care acoperă creierul și măduva spinării, cunoscută sub denumirea de meninge. Aceste tumori pot varia în dimensiune și grad de agresivitate. De obicei, meningioamele sunt considerate tumori benigne, ceea ce înseamnă că sunt, în general, non-canceroase și cresc încet.

Majoritatea meningioamelor sunt diagnosticate la femei, iar factorii de risc exacti nu sunt întotdeauna cunoscuți. Aceste tumori pot să nu provoace simptome evidente în stadiile incipiente și sunt adesea descoperite în timpul investigațiilor medicale efectuate pentru alte probleme de sănătate.

Ce este un adenom hipofizar?

Spre deosebire de meningiom, adenomul hipofizar este o tumoră care se formează în glanda hipofizară, o mică glandă aflată la baza creierului. Glanda hipofizară este esențială pentru controlul multor funcții ale organismului, deoarece produce hormoni care reglează diverse procese, cum ar fi creșterea, metabolismul și funcțiile reproductive.

Diagnosticul adenomului hipofizar implică adesea teste hormonale, imagistica medicală, cum ar fi RMN-ul, și evaluarea funcției glandei hipofizare. Tratamentul poate include intervenții chirurgicale efectuate de un medic specialist neurochirurg, radioterapie sau terapie medicamentoasă, în funcție de dimensiunea tumorii, simptomele pacientului și tipul de adenom hipofizar.

Simptome comune

Simptomele comune ale ambelor afecțiuni includ dureri de cap persistente, ce pot deveni cronice, tulburări de vedere, adesea sub forma pierderii câmpului vizual periferic, și dezechilibre. Aceste simptome pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții pacienților, afectând activitățile cotidiene.

Modalități de tratament

Opțiunile de tratament variază în funcție de tipul și stadiul tumorii. Chirurgia este adesea considerată pentru îndepărtarea meningioamelor și a adenoamelor hipofizare, însă doar atunci când simptomele afectează în mod serios viața pacienților și tratamentul medicamentos recomandat de către un medic neurochirurg sau endocrinolog (în cazul adenomului) nu dă rezultate. 

Diagnosticarea și gestionarea meningioamelor și adenomului hipofizar necesită o abordare individualizată și o echipă multidisciplinară de specialiști. Cu o înțelegere completă a simptomelor și a opțiunilor de tratament, pacienții pot naviga mai eficient aceste tulburări neurologice, îmbunătățind astfel calitatea vieții. Consultarea atentă a medicului rămâne cheia în luarea deciziilor informate pentru pacienți și familiile lor.