3 lucruri pe care trebuie să le știi despre implanturile dentare
Implantologia (sau plasarea implanturilor dentare) este una dintre specialitățile chirurgiei dentare. Are drept scop înlocuirea unui dinte natural lipsă cu un implant dentar, o rădăcină artificială care este introdusă direct în osul maxilarului. Este vorba despre act chirurgical care se desfășoară în cabinetul medicului stomatolog, într-o sală de operație perfect echipată.
Cele trei lucruri esențiale pe care trebuie să le știi despre implantul dentar, respectiv ce este acesta, cine poate beneficia de el și cum se realizează operația în sine vei afla din acest articol.
Ce este un implant dentar?
Implantul dentar este un șurub mic, realizat de obicei din titan sau zirconiu, care măsoară între 6 și 13 mm lungime și între 3 și 6 mm în diametru. Acesta este atașat direct de osul maxilarului și are scopul de a înlocui rădăcina naturală, servind astfel ca suport pentru montarea coroanei sau a protezei destinate înlocuirii dintelui lipsă.
Plasarea unui implant dentar este o opțiune bună mai ales dacă ai pierdut unul sau mai mulți dinți în urma unui șoc sau a unei boli parodontale. Într-adevăr, implantul dentar are o durată medie de viață de 20 de ani și necesită foarte puțină întreținere, ceea ce îl face soluția perfectă pe termen lung. Mai mult decât atât, acesta arată, se simte și funcționează la fel ca un dinte natural.
Spre deosebire de puntea dentară, implantul se sprijină pe propriul suport și nu necesită devitalizarea dinților din jur înainte de fixare, însă, în cazul în care nu există o bază solidă care să mențină șurubul, poate fi nevoie de aditie de os.
Cine poate beneficia de implant dentar?
Fixarea unui implant dentar este de obicei luată în considerare atunci când pacientul și-a pierdut un dinte, dinții adiacenți sunt sănătoși și există suficient os pentru a atașa dispozitivul. Astfel, oricine poate beneficia de plasarea unui implant dentar. Cu toate acestea, trebuie luate anumite precauții în cazul în care pacientul suferă de vreo boală precum hipertensiunea sau diabetul, este fumător, ia anumite medicamente care sunt contraindicate cu plasarea implantului dentar sau este imunocompromis.
În aceste cazuri, poate fi luată în considerare o altă opțiune, cum ar fi instalarea unei punți dentare. De asemenea, este recomandată așteptarea până la finalul creșterii osoase la pacienții tineri înainte de a lua în considerare plasarea unui implant dentar.
Ce implică fixarea unui implant dentar?
La o primă vizită, medicul stomatolog va evalua starea bucală a pacientului. Această evaluare implică verificarea stării generale de sănătate a pacientului, o examinare completă a gurii și realizarea unei radiografii dentare panoramice. În cadrul următoarei vizite va avea loc punerea implantului.
Articol publicitar