Cei șapte regi înmormântați la Oradea

de |

Cei șapte regi înmormântați la Oradea

Oradea este orașul în care își dorm somnul de veci șapte capete încoronate, unii îndrăgind atât de mult aceste locuri, încât au încălcat tradiții pentru ca osemintele să le rămână mereu aici. Să-i descoperim împreună!

Ladislau I al Ungariei, 1096

Cunoscut și ca Ladislau cel Sfânt, a rămas în conștiința poporului ca un conducător luminat. Acesta a reușit să desăvârșească încreștinarea Ungariei, fapt ce a dus la canonizarea acestuia, în 1192. Este considerat întemeietorul Oradiei, după ce i s-a arătat în vis să ridice o biserică pe aceste meleaguri.

Ştefan al II-lea

Ştefan al II-lea a fost cel care a adus în Oradea ordinul călugărilor Premonstratens, înfiinţat în Franţa, ridicând pentru aceştia pe dealurile oraşului o mănăstire cu hramul Sf. Ştefan Protomartirul, unde regele urma să şi fie înhumat.

Andrei al II-lea al Ungariei, 1235

Este cunoscut pentru faptul că a inițiat cea de a cincea cruciadă. De altfel, regele Andrei al II-lea este singurul rege al Ungariei care a pornit o cruciadă în Țara Sfântă.

Ladislau al IV-lea, 1290

Regele rebel și-a pierdut viața la doar 28 de ani, fiind asasinat la ordinul unui nobil, după ce, cu trei ani în urmă, fusese excomunicat din Biserica Catolică.

Beatrix de Luxemburg, 1319

A fost soția lui Carol Robert de Anjou și prima regină înmormântată la Oradea. Povestea ei este tragică, fiind obligată să se căsătorească la doar 13 ani. Aceasta rămâne însărcinată, dă naștere unui copil mort, iar complicațiile ulterioare o răpun la doar 14 ani.

Maria de Ungaria, 1395

Soția împăratului Sigismund de Luxemburg, Maria, completează lista capetelor încoronate îngropate la Oradea. Scurta sa viață este zguduită de o răpire și o perioadă petrecută în prizonierat într-un castel din Croația. Moare într-o pădure din Buda, după ce cade de pe cal, însărcinată fiind. Potrivit surselor istorice, Maria a fost înhumată în Oradea, pe care o îndrăgea şi vizita des.

Sigismund de Luxemburg, 1437

Una din cele mai marcante figuri ale epocii, împăratul Sigismund de Luxemburg, stăpânea peste Ungaria, Croația, Boemia și Germania, fiind unul dintre cei mai longevivi conducători ai Ungariei, după o domnie ce a durat 50 de ani. Acesta a îndrăgit atât de mult Oradea, încât a devenit singurul suveran al Imperiului Romano-German înhumat în afara graniţelor acestuia.