Loading Evenimente

« Înapoi la Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

8 martie 2018 19:00 - 20:15

Detalii

Data:
8 martie 2018
Timp:
19:00 - 20:15
Eveniment Category:

UN BILET SPRE FERICIRE
de Spiró György
traducerea: Zeno Fodor

Distribuţia: Bianca Zurovski, Mihai Bica
Regia: Diana Lupescu
Scenografia: Luana Dragoiescu

Durata: 1h 25’ (fără pauză)

Spiró György (născut în 1946) este una dintre cele mai proeminente figuri ale literaturii ungare postbelice.. Având o importantă carieră de dramaturg, romancier și eseist este, în prezent, profesor asociat la Institutul de Teoria Artei și Studii Media (ELTE), din Budapesta.

Ca dramaturg, a oținut numerose premii, chiar dacă stilul său direct, limbajul uneori frust a stârnit de multe ori reacții adverse din parte laturii conservatoare a criticii de specialitate din Ungaria.

Notorietatate sa a trecut însă granițele, textele sale au fost traduse și montate în multe teatre din Europa, cel mai cunoscut fiind Tacâmuri de pui (montat și în România, la Teatrul Bulandra). La fel de jucată este și piesa Un bilet spre fericire (cu titlu original Prah – praf, în limba croată) care redă povestea unui cuplu sărac aflat în faţa unui bilet câştigător la loto.

„Prah (!?), 6/49 (?!), Un bilet spre fericire (!?) sunt variante de titlu ale textului scris de György Spiró. Despre ce e vorba?!? Despre ceva ce am dori, am spera, dacă… Adică ceva ce e, ce pare, dar nu e și nici… Dar ce-ar fi dacă…?! Chiar, ce-ar fi să…?! Imaginația nu are limite și îmbină neașteptat frânturi dispersate din memoria întâmplărilor reale cu aspirații și dorințe regulate… Ce e viața? Părerea unei clipe sau o clipă de părere?!!? Ce experiențe trăiesc El și Ea în acest carusel al vieții? O să-i vedeți pe Bianca Zurovski și Mihai Bica, două talente actoricești excepționale, într-un recital care îmbină umorul, tragismul, emoția, lașitatea, inteligența, sacrificiul, resemnarea, iubirea, iubirea, iubirea… iubirea!” Diana Lupescu, regizor

★★★★★ „În timpul piesei mi-am amintit de cartea lui Cesare Zavattini, „Săracii sunt ţicniţi”. O piesă tragi-comică, bine regizată şi impecabil jucată de cei doi actori minunaţi de la Teatrul „Sică Alexandrescu”, care intră în atmosferă chiar dinainte de începerea piesei, asta atrăgîndu-i în atmosferă şi în povestea lor şi pe spectatori, mai ales că piesa se joacă la Sala Studio, care este un loc intim şi familiar braşovenilor amatori de teatru. Pe scenă sunt doar două personaje, un cuplu normal, adică sărac (fiind vorba de Estul Europei), care trăiesc în casa pe care părinţii femeii au moştenit-o la rîndul lor de la părinţii lor, casă pe care nici n-o pot vinde, dar nici n-ar prea vrea s-o vîndă, fiindcă soţia vede în ea toată istoria familiei, casă care-i aminteşte din minut în minut femeii de „tăticul”. Soţul se întoarce acasă foarte surescitat şi mai tîrziu decît de obicei. Ea îl întreabă ce e mai rău – dacă s-a îmbolnăvit, dacă a fost dat afară de la serviciu, dacă a falimentat fabrica la care lucrează ş.a.m.d. De fapt, omul juca pe ascuns la loto şi cîştigase o sumă imensă, care îi scoate din sărăcia care îi roade toată viaţa. În acest moment piesa dramatic-existenţială ia o turnură comică şi umoristică. Pentru că acest bilet „spre fericire” devine o povară pe care cuplul sărac şi nu prea tînăr n-o prea poate duce. Biletul cîştigător e ascuns de colo-colo, mutat dintr-un loc în altul doar pentru că „acolo a fost deja”, soţii discută dacă să le spună sau nu copiilor despre avere, copii care acum vor deveni nişte profitori bogătani care vor vorbi doar în limbi pe care ei nu le înţeleg. Acum, cînd devin cu adevărat bogaţi, cei doi soţi îşi exprimă toate frustrările, problemele din căsnicie și nemulțumirile ascunse pînă în acel moment, pînă soţia îl pofteşte să se care din casa ei. Merită să vă duceţi la teatru şi datorită acestor dialoguri absurd-existenţiale, şi ca să urmăriţi un cuplu de actori excepţionali mai mult decît sudat (şi eu am văzut avanpremiera!), dar şi să vedeţi cum rezolvă personajele această situaţie… mult mai complicată decît ne-am putea imagina noi, cei care nu am cîştigat niciodată la loto, mulţi dintre noi dintr-un motiv simplu – pentru că n-am jucat.”
Mihail Vakulovski, Tiuk

Biletele se pot achiziționa exclusiv de la casa de bilete a teatrului.
Program casierie:
marți–vineri: 11:00–19:00
sâmbătă–duminică: 15:00–19:00
Tel: +4 0268 412 969

Preţuri bilete:
Preţ unic – 18 lei
Preţ redus – 5 lei
Reducerile sunt acordate pentru pensionari, elevi şi studenţi.

www.teatrulsicaalexandrescu.ro

Locație

Teatrul „Sică Alexandrescu” Brașov
Teatrul „Sică Alexandrescu” Brașov Piata Teatrului Nr. 1
Brasov, RO
+ Harta Google