- Acest eveniment a trecut.
Spectacol Pianul cu poeme
16 ianuarie 2018 18:00 - 19:00
PIANUL CU POEME
Eveniment dedicat Zilei Culturii Naționale
Marți, 16 ianuarie 2017, ora 18:00
Spectacolul cuprinde poezii de Mihai Eminescu, Magda Isanos, Victor Eftimiu, Ernest Maftei, George Coșbuc, Ioanid Costache unind astfel și serbarea zilei lui Eminescu cu Ziua Culturii Române, iar muzica: prelucrări folclorice pe teme populare românești (Lie Ciocârlie sau Mocirița), autori culți precum Constantin Silvestri și improvizatii personale ale pianistei Ioana Maria Lupașcu.
”Pianul cu poeme” este un spectacol recital de muzică și poezie de dragoste, pus în scenă și reprezentat de zeci de ori în țară și în străinătate, pe scene importante ale teatrelor și filarmonicilor, inclusiv la Ateneul Român.
Recitalul este clădit inteligent și interpretat cu emoție și virtuozitate, astfel încât să declanșeze catharsisul; ridică energia piesă dupa piesă, construind momente impetuoase și impresionante prin sensibilitate sau forță. Experiența acestui spectacol în afara țării a fost remarcabilă. Pianul cu poeme este un recital de calitate, care corespunde înaltelor standarde ale centrelor culturale de pretutindeni și pe care oamenii ar fi încântați să-l primească în dar în orice colț al lumii.
Daniela Nane este actriţă la Teatrul Bulandra din Bucuresti din 1995, de cand a absolvit Academia de Teatru si Film din Bucureşti, la clasa profesorilor Mircea Albulescu, Adrian Titieni, Cătălin Naum. A urmat masteratul Ligii Europeane a Institutelor de Arta din Amsterdam şi Berlin în 1995 şi încă un masterat în Cultură, civilizaţie şi teatru japonez la Catedra teatrala Unesco, în 2012. A debutat în teatru în iunie 1995, sub îndrumarea regizoarei Cătălina Buzoianu, în spectacolul “Patul lui Procust”, după care au urmat alte zeci de spectacole, precum: „O scrisoare pierdută”, „Scandal la Palermo”, „Fuga” şi noile producţii realizate în regia lui Andrei Şerban – “Omul cel bun din Seciuan” şi în regia lui Alexandru Darie – “Conversaţie după inmormântare”. Tot în 1995 debutează şi în film, în “Eu sunt Adam”, în regia lui Dan Piţa, urmând roluri în filme de lungmetraj sau de televiziune, românesti sau internaţionale.
In cei douazeci de ani de activitate a lucrat cu nume importante ale scenei romanesti: Tamara Buciuceanu, Victor Rebengiuc, Dorel Visan, Horatiu Malaele, Virgil Ogasanu, Florina Cercel, Doru Ana, Mircea Rusu, Magda Catone, Florin Piersic jr., Mihai Constantin, Stefan Banica jr., dar si cu regretatii Florian Pittis, Adrian Pintea, Irina Petrescu, Rodica Tapalaga, George Constantin, Serban Ionescu, Gheorghe Cozorici.In filmele internationale a jucat alaturi de Gerard Depardieu, Harvey Keitel, sir Ben Kingsley, Anthony Delon, Jeremy Irons, Sabrina Ferrilli, Dominique Sanda. Mare iubitoare a poeziei, a fost invitată de-a lungul timpului în numeroase spectacole, atât în București, la Ateneul Roman, cât și cateva turnee in România, si in strainatate.
Pianista Ioana Maria Lupașcu începe studiul pianului la vârsta de patru ani. Intre 2001 și 2005 a fost studenta marelui pianist Lazar Berman, la Accademia Europea di Musica, Italia. , care spunea despre ea ca „are imense posibilitati tehnice si artistice”‘ .A fost laureată a numeroase concursuri din România, Grecia și Turcia. Este o prezență constantă pe scene din Italia, România, Elveția, Belgia, Turcia și Spania. A cântat sub baghetele unor dirijori importanți: Gottfried Rabl, Mika Eichenholz,Ladislau-Petru Horvath (Italia), Sabin Pautza, Tiberiu Soare, Theo Wolters (Olanda), Walter Hilgers, Shinya Ozaki, etc. A colaborat cu mari muzicieni precum: Pavel Berman.Ladislau Petru Horvath, Florin Paul, cvartetul Gaudeamus, Rodin Moldovan, baritonul Stefan Ignat, contratenorul Cezar Ouatu. În Italia a fost corespondent al cotidianulului Monitorul, iar în 2009 a lansat romanul autobiografic–„Prințul Baghetei”. In 2007 i-a aparut CD-ul “Live Piano Solo”, iar în 2009 CD-ul “Piano Recital”.
Din anul 2007 este solistă concertistă a Filarmonicii “Paul Constantinescu” din Ploiești. Interesata de repertoriile inedite, compozitori precum Guy Bacos, Ioan Dobrinescu, Sabin Pautza, Deniz Inan, Raffaele Montanaro i-au compus sau dedicat lucrari a caror premiera absoluta a si sustinut-o.Invitata in Festivaluri precum Pazailis Music Festival Lituania, Marile Serate Muzicale ale Bucurestiului, Balul Operei Cluj, Festivalul FIE Iasi, Gala Proms of Delight, Festivalul Mozart al Operei Brasov, in 2008 deschide stagiunea camerala de la Conservatorio Giuseppe Verdi Milano, in 2012 concerteaza in sala Natiunilor Unite de la Geneva.” Viața intensă pe care știe a o reda este secretul artei superior construite a pianistei.” (Vasile Pruteanu) scria presa dupa unul din concertele sale.
INTRAREA este LIBERĂ.