Loading Evenimente

« Înapoi la Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

8 noiembrie 2017 19:00 - 20:00

Detalii

Data:
8 noiembrie 2017
Timp:
19:00 - 20:00
Eveniment Category:
Sit web:
http://www.centrulculturalreduta.ro/ro/evenimente-noiembrie/

Adaptare dupa William Shakespeare

Lear. Un nebun amar si unul dulce, adaptare dupa William Shakespeare, este one-man-show sustinut de cunoscutul actor brasovean Mihai Bica.

Spectacolul infatiseaza povestea concentrata a vietii atat de tulburatoare, surprinzatoare si pilduitoare a Regelui Lear, din perspectiva zilelor noastre, pornind de la principiul modern al psihodramei. Din pozitia de stapan egocentric, narcisiac, cu accese tiranice, cu drept de viata si de moarte asupra celorlalti, Regele Lear ajunge robul aparentelor, al falsului, devine sclavul artificiilor goale de continut. O nevoie interioara extrema de a fi adulat il impinge sa initieze concursul de „declaratii de dragoste” pentru fiicele sale, concurs pentru care pune in joc, in chip de „recompense”, cate o treime din regatul sau. Semnul cel mai limpede al crizei sale interioare este dat de faptul ca este gata sa renunte la imagine, la putere si statut, pentru a obtine aceste superlative. Goneril si Regan, fiicele mai mari, profita si ii ofera aceste laude false, supradimensionate, artificiale, ii hranesc ego-ul cu aparente lipsite de consistenta, in timp ce mezina, Cordelia, cea care isi iubeste cu adevarat tatal, refuza acest joc aberant, pledand pentru simplitate si adevar. Cordelia este intruchiparea iubirii autentice, atat de rara. „Iubeste fara vorbe / iubeste si taci” – in original Love and be silent – este deviza Cordeliei, pe care o putem aseza aproape de indemnul augustinian „Iubeste si fa ce vrei.” Orbit de aparente, la tacerea Cordeliei, Lear va izbucni irational, pedepsind iubirea si rasplatind minciuna. Lear distruge astfel armonia, ordinea si echilibrul lumii sale, prin aceasta agresiune irationala impotriva iubirii. Declansarea furiei si frustrarii este uriasa, cu efecte incalculabile, devastatoare: el o dezmosteneste si o alunga pe Cordelia si isi imparte intr-o clipa regatul celor doua fiice, renuntand la prerogativele sale si incredintandu-se fiicelor mai mari. Cum era de asteptat, odata premiul obtinut, atitudinea fiicelor mai mari se va schimba; isi vor da in scurt timp arama pe fata, silindu-l, astfel, sa realizeze ca a gresit, indurerandu-l, trecandu-l prin toate starile negative imaginabile. Paradoxal, tocmai in aceste momente i se acorda lui Lear sansa sa inceapa o explorare interioara de unde va iesi invingator, se va trezi la lumina constiintei si discernamantului, a adevarului – si va deveni un altfel de om, de o calda empatie si umanitate, un om adevarat. Adevarata noblete a regelui Lear si-o va castiga, astfel, prin suferinta, asumare si intelegere.

Shakespeare ne transmite sentimentul ca ii cunoastem personal personajele si in acelasi timp, le ofera libertate de miscare in timp si spatiu si, esetial, libertate de decizie. Sensul major al spectacolului sta in credinta ca omul are sansa de a se schimba in bine, de a se regenera, de a se re-umaniza.

Prezente si vii in magma textului, temele principale continute si dezbatute in spectacol sunt extrem de actuale: tema capcanei aparentelor si a imposibilitatii de a discerne intre adevar si fals, intre iubirea reala si cela falsa, intre viata si moarte, intre intelepciune si superficialitate etc., tema relatiilor atat de complicate astazi, ca si ieri, dintre copii si parinti, tema nebuniei purificatoare, a furtunii interioare ce conduce la armonie.

De patru sute de ani, ne pune oglinda in fata, cu un scop ce transcende, in momentele sale de gratie, arta si se impleteste cu viata insasi, cu scopul de a ne reaminti propria umanitate si frumusete interioara ce trebuie mereu scoasa la lumina, cultivata si pretuita.
Lear. Un nebun amar si unul dulce, o productie a Centrului Cultural Reduta, spectacol care isi pune intrebarile esentiale cu inima deschisa pe masa si cheama publicul ca prieten, martor si judecator la o impartasire din mostenirea shakespeariana ce are in centru, dupa 400 de ani, iubirea pentru om.

Biletele se pot achiziționa de la Centrul Cultural Reduta.
Pret bilet: 15 lei (bilet redus:10 lei)

Locație

Centrul-Cultural Reduta
Centrul-Cultural Reduta str.Apollonia Hirscher nr.8
Brasov, 500025 RO
+ Harta Google