Loading Evenimente

« Înapoi la Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

27 ianuarie 2018 10:00 - 13:00

Detalii

Data:
27 ianuarie 2018
Timp:
10:00 - 13:00
Eveniment Category:

Incepem seria lunara a sezatorilor din acest an de la Casa Junilor cu o scurta expunere despre femeia Brasovului de odinioara, sustinuta de Istoricul dr. Alexandru Stanescu, secretarul Uniunii Junilor.
Cu aceasta ocazie, dl Stanescu va prezenta costumul urban de sarbatoare al brasovencelor din Scheii Brasovului si va povesti despre scheiencele din Reuniunea Femeilor Române din Brașov, organizatie filantropica cu rol determinant in emanciparea femeilor romane.
Importanta acestei asociatii in epoca a fost remarcabila, prin faptul ca dupa modelul Reuniunii brașovene, infiintata in 1850, s-au constituit asociații de femei în peste 60 de localități din Transilvania și Banat. Datorita acestor organizatii, printre altele, au fost trimise la studii multe fete orfane; au fost create școli secundare de fete si internate la Sibiu, Blaj și Brașov.

O parte din fondurile Reuniunii au fost stranse din vanzarea de ii si camasi traditionale realizate manual in atelierele Reuniunii, cu sediul in Scheii Brasovului.
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Aveti oportunitatea sa va alaturati sezatorii, aducand cu dumneavoastra lucrul de mana si imbracand IA sau camasa traditionala.

Participarea la eveniment este gratuita, in limita celor 30 locuri disponibile si se face in baza inscrierii prin bifarea „going”+comentariu „Particip”, la acest eveniment

Prin sezatorile din Scheii Brasovului, ne propunem sa aducem in atentie si sa facem cunoscut portul traditional din Scheii Brasovului, sa recuperam si sa descifram motive traditionale din acest vechi cartier al Brasovului si sa revitalizam mestesuguri care din pacate, aici au fost date uitarii: gaitanaritul, cusutul de mana, tesutul. Evenimentele noastre vor fi un bun prilej de a face cunostinta cu personalitati, cu juni sau cu alti membri ai comunitatii scheiene de la care vom afla povesti de viata cotidiana din trecutul Scheiului, cel mai vechi cartier al Brasovului.

Locație

Casa Junilor
Casa Junilor Prundului 1
Brasov, 500123 RO
+ Harta Google