- Acest eveniment a trecut.
Expoziţia Patrimoniul textil brașovean
23 octombrie 2017 18:00 - 20:00
An event every day that begins at 6:00pm, repeating until 4 noiembrie 2017
Expoziţia „Patrimoniul textil braşovean” este o încununare a expoziţiilor şi activităţilor anterioare din cadrul proiectului „Muzeul din Casa Junilor” și reprezintă evenimentul care închide proiectul respectiv.
Expoziţia de faţă înglobează o bogată colecţie de elemente vechi, din patrimoniul textil braşovean precum şi un ansamblu de obiecte contemporane realizate manual în cadrul proiectului, bazate pe valorificarea tehnicilor şi modelelor tradiţionale preluate de pe ţesături vechi din Șchei şi zona în care locuim: accesorii cusute de tip podoabe (cercei, brăţări, gherdane), semne de carte, pumni pentru cămăşile femeieşti din Șchei, tablouri broderie care redau aceste simboluri decorative străvechi.
Proiectul „Muzeul din Casa Junilor”, prin expoziţiile şi atelierele organizate, reprezintă o iniţiativă care a oferit şansa unor întâlniri preţioase între păstrătorii locali autentici ai tehnicii tradiţionale de ţesut şi cusut/brodat şi publicul larg iubitor de tradiţii. Aceste experienţe, sperăm noi, au darul de a fi deschis publicului apetitul pentru practicarea pe mai departe a unora dintre meşteşugurile tradiţionale.
Modelele au fost culese și desenate în format digital de Melinda Puskás și Antonela Cristina Lungu (Comunitatea „Motive tradiționale din Țara Bârsei și împrejurimi”), iar apoi cusute de membrele acestei comunități, ale grupurilor „Șezătoare în Șcheii Brașovului” și „Șezătoare la Brașov” și de către alte doamne pasionate de arta cusăturilor tradiționale: Melinda Puskás mama, Vasilica Crișan, Viviana Costan-Moiseanu, Lidia Bășa, Anna Pană, Aurelia Grozea, Elena Dănilă, Rafila Săracu, Maria Szabo, Melinda Puskás fiica, Iulia Ruginosu, Mădălina Chițulescu, Gabriela Radeș și Antonela Lungu.
„Motive tradiționale din Țara Bârsei și împrejurimi” este o comunitate care își dorește să aducă un aport la transmiterea și păstrarea în timp a motivelor tradiționale românești, săsești și ungurești din zona în care trăim. Eforturile echipei se concentrează asupra culegerii de motive tradiționale rare, transferul acestora în format digital și în organizarea de evenimente prin care aceste motive sunt restituite comunității.
____________________________________________
Acest eveniment face parte din proiectul „Muzeul din Casa Junilor” (august-noiembrie 2017), inițiat de Uniunea Junilor din Șcheii Brașovului și Brașovul Vechi și finanțat de Primăria Municipiului Brașov și Asociația „Mă implic”.