- Acest eveniment a trecut.
Doru Ionescu, lansari de carte: Timpul Chitarelor, Rockstadt
12 decembrie 2017 20:00 - 23:00
Dupa o pauza de sase ani, Doru Ionescu, unul din putinii cronicari adevarati ai istoriei muzicii rock si folk romanesti, revine la Brasov pentru a lansa trei volume ce cuprind o istorie muzicala intinsa pe parcursul a peste trei decenii.
Se intampla marti, la Club Rockstadt din Brasov.
Despre lansarea in sine ne povesteste chiar Doru:
MUZICA TINEREŢII TALE / anii 60 – 90
În 2011 am vizitat clubul Rockstadt din Braşov, pentru a lansa o carte dedicată istoriei rock / folkului românesc din 1969 încoace, de la înfiinţarea Clubului A. Nu s-au schimbat multe în showbizul românesc de atunci, vor spune unii. Ba s-au schimbat destule, culminând – nefericit – cu tragedia din Colectiv. Dacă nu mă-nşel, chiar de a doua zi, Rockstadt a închis porţile, pentru a-ţi verifica infrastructura, fără a-l obliga cineva. Am dat mai departe ştirea, conştient de necesitatea creării precedentului. Mai apoi s-au luat măsuri, cum se spune, la nivel legislativ, iar astăzi avem parte de cluburi mai trainice, ferite de riscurile pe stil vechi.
Cu atât mai mult mă bucur să revin la Rockstadt, pentru a lansa trei cărţi dedicate aceleoraşi muzici care ne leagă, în particular una dintre ele lărgind orizontul spre jazz, dar şi focalizând pe numele importante apărute în Ardeal, în particular la Cluj. Eu îmi doresc mai mult decât o lansare a celor trei cărţi apărute sub egida Eikon: un ciclu de conferinţe despre istoria muzicii româneşti.
MUZICA TINEREŢII TALE se doreşte o călătorie în timp, printre refrene cunoscute şi muzici underground, folosind din plin proiecţii / imagini deosebite, respectiv înregistrări inedite, din arhive particulare, singurele care arată exact atmosfera câtorva decenii bune de scenă pop-rock. Aşadar altele decât cele cu care am obişnuit telespectatorii TVR de peste 15 ani, de când realizez emisiuni muzicale la postul public.
Fotografiilor şi înregistrărilor audio le-am alăturat imagini necenzurate descoperite la cinecluburile de la Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Cluj şi aşa mai departe… Phoenix repetând pe Semenic (când puneau la cale „Cantafabule”), Chromatic Grup la cel mai mare festival naţional rock de pe vremuri (1971), Roşu şi Negru în perioada ieşeană, folkiştii originari din anii 70 în Club A, videoclipuri inedite cu Iris ori Compact B de la graniţa anilor 80 / 90, un filmuleţ de institut cu Mircea Florian, Mondial la CCS Preoteasa, Sincron şi Semnal M pe litoral, Alexandru Andrieş în Bucureşti, Holograf la Costineşti, alte înregistrări inedite de la „TimRock”, Radio Europa Liberă ori Folk Club Casa Eliad…
Timpul chitarelor. Muzica tinereții a la Cluj.
Un volum care continuă o serie începută în 2006, dedicat numelor esențiale rock, folk și jazz apărute în Transilvania, încă din anii 60 și până în 2010. Jancy Korossy, Chromatic Grup, Marcela Saftiuc, Experimental Q, Adriana Ausch, Semnal M, Compact, Rodion GA, Kappa, Trans Express, Altar, Nightlosers, Lucian Ban, Adrian Berinde, Desperado, Luna Amară, Kumm, Sensor, Răzvan Crivaci, Elena Mîndru, Grimus… Sumarul este mai bogat, incluzând alţi câțiva muzicieni emigrați, completat de câteva nume de ziarişti şi organizatori.
Timpul chitarelor. Florian Pittiș, Dorin Liviu Zaharia și epoca Folk.
O altă carte din aceeași serie, dedicată fenomenului folk originar, de dinainte dar și de după Cenaclul Flacăra. Plus Hippie în România… Nume cunoscute astăzi (Mircea Florian, Doru Stănculescu, Mircea Vintilă, Pro Musica, Valeriu Sterian, Mircea Bodolan, Nicu Alifantis, Mircea Baniciu, Zoia Alecu, Adrian Ivanițchi, Anda Călugăreanu, Sorin Minghiat), dar și câteva personaje care nu au putut trece de cenzură ori de… vremuri: Nicu Vladimir, Mihai Munteanu, Mișu Diaconescu, Mircea Valeriu Popa și Dan Oprina, Erika Jozsa și Karoly Horvath, Eugen Eliu. O altă categorie – aceea a revenirilor: Horia Stoicanu, Evandro Rossetti, Dan Chebac. Şi Dan Andrei Aldea! Un omagiu adus unor personaje unice și irepetabile precum Florian Pittiș și Dorin Liviu Zaharia, de la a căror dispariție s-au împlinit – în 2017 – 10 respectiv 30 de ani.
Dorin Liviu Zaharia. Anarhetipu sau… un frate tânăr.
Un artist pluridisciplinar, celebru mai mult printre congenerii săi, care a influențat personalități din muzica rock & folk (Cornel Chiriac, Florian Pittiș, Olympic 64 – grupul cu care a înregistrat și un disc single -, Mircea Vintilă, Mircea Florian, lista e mult mai lungă), cercetători ca Ioan Petru Culianu ori Andrei Oișteanu, regizori importanți (Dan Pița, Mircea Veroiu, Ioan Cărmăzan, Iosif Demian, Iulian Mihu ş.a.). Deschizător de drumuri, Chubby (cum îi spuneau apropiații) apare pe numeroase coloane sonore de filme artistice de lung și scurt metraj, piese de teatru etc.
Marea descoperire a volumului o constituie cele 20 de caiete de poezii! Cele mai cunoscute cântece din repertoriul său nu au putut fi cântate decât după 1990 (așadar după dispariția sa fizică) de către grupul Pasărea Colibri: „Vinovaţii fără vină” şi „Ploaia care va veni”.