- Acest eveniment a trecut.
Despre înțelepciunea în viață la antici
16 februarie 2018 17:00
An event every day that begins at 5:00pm, repeating until 18 februarie 2018
Ulise, filozofia și practica virtuților
Ce este, de fapt, dezvoltarea personală și cum a fost descrisă ea de filozofii antici? La ce ne folosesc scrierile lor pentru a ne face calea în viață mai bogată în sensuri și abordări? Cursul vă propune o abordare filozofică și umanistă a problemelor existențiale pe care le întîlnim cu toții pe parcursul vieții. La maturitate intrăm într-o altă fază a învățării, una a aprofundării și redescoperirii, care ne poate ajuta să construim în continuare și să ne menținem apetitul pentru viața profesională în armonie cu împlinirea personală. Vom evoca împreună cîteva scrieri filozofice despre înțelepciunea în viață, despre arta de a profita cît mai mult de timpul liber și despre ceea ce grecii numeau «eudaimonia », adică arta de a fi fericit. Filozofia anticilor nu era pură speculație, ci filozofie practică, iar exercițiile lor spirituale sînt la fel de actuale și în zilele noastre.
A doua ediție a atelierului de weekend, reluat la cererea publicului în luna februarie, consacrat înțelepciunii în viață la antici se adresează atît unor noi cursanți, cît și celor care au participat la prima întîlnire dedicată acestui inepuizabil subiect. “Odiseea” vorbește despre întoarcerea eroului acasă și în același timp despre transformarea lui interioară pe lungul drum dintre iscusință (metis) și înțelepciune (phronesis sau poate chiar sophia).
Însăși călătoria lui plină de peripeții este un simbol al condiției umane, Ulise devenind astfel prototipul rezilienței, răbdării și adaptabilității. Vom discuta interpretări filozofice ale destinului lui Ulise -interpretări provenite dinspre diferitele școli antice de filozofie-, vom evoca transformarea imaginii lui Ulise în decursul timpului, vom privi împreună un film și varii imagini legate de povestea lui Ulise.
Ne vom concentra în special pe rolul lui Ulise ca model de viață în antichitatea greco-romană: ca tată, ca fiu, ca soț, ca amant, ca lider. Ne vom întreba în ce măsură a reușit să practice virtuțile din catalogul clasic: înțelepciunea în viață, temperanța, dreptatea, curajul. Și, în sfîrșit, parafrazînd un frumos pasaj din cîntările bisericești, putem oare spune despre Ulise: “Slavă îndelung-răbdării tale, omule”?
***
Fundaţia PALEOLOGU în parteneriat cu KULTUR ROJECT/CASELE DE OASPEŢI CINCŞOR/Transilvania susțin împreună învățarea și dezvoltarea pe baze reale și solide. Vă invităm într-un un weekend de dezvoltare, învăţare şi de relaxare. Împreuna vom desluşi scierile filosofilor antici, ne vom bucura de idei noi, de dezbatere şi dialog într-un loc inedit – fosta şcoală evanghelică (stil Art Nouveau, 1912) şi fosta parohie evanghelică (1624) lângă Biserica fortificată din Cincşor/Transilvania.
Pentru detalii suplimentare, accesaţi link-ul: http://transilvania-cincsor.ro/uploads/files/bf0f4ce9b78350ba37793cf9af0ebb6bf9182354.pdf
https://paleologu.com/ro/curs/intelepciune-viata-antici-ulise