Loading Evenimente

« Înapoi la Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

26 ianuarie 2018 18:00 - 20:00

|Recurring Eveniment (See all)

An event every week that begins at 6:00pm on vineri, repeating until 16 martie 2018

Detalii

Data:
26 ianuarie 2018
Timp:
18:00 - 20:00
Eveniment Categories:
,

Artistele reputate Victoria Țăroi și Georgiana Gămălie, de la Artessentia, va invită la un curs inedit, desfașurat pe durata a opt ședințe, care vă inițiază în tainele picturii icoanei pe lemn în tehnica vechilor iconari.

Cursanții vor picta un detaliu al icoanei Iisus Hristos Pantocrator (Mânăstirea Sfânta Ecaterina de pe Muntele Sinai, secolul VI), pe blat de lemn grunduit de dimensiunea 21/29 cm

Ședințele de curs au loc săptămânal, vinerea, în datele 26 ianuarie, 2,9,16, 23 februarie, 2,9,16 martie 2018, între orele 18.00-20.00, iar la finalul cursului, lucrările se vor constitui într-o expoziție care va fi vernisată la Casa Junilor, locul de desfășurare al cursului.

Structură curs: 8 ședințe a câte două ore
1. a) Scurtă prezentare a icoanei. Geneza icoanei. Icoana românească pe lemn.
b) Pregătirea pentru pictura icoanei (rugăciuni ale unor iconari și zugravi bisericești).
Transpunerea desenului pe blatul de lemn grunduit.
2. Incizarea desenului. Aplicarea foiței metalice aurii (schlagmetal).
3-7.Însușirea teoriei cromatice specifice. Inventarul instrumentarului cromatic. Tehnici de preparare a pigmenților. Așezarea în straturi a zonelor de culoare după izvodul/modelul ales
– proplasma, semicarnație, carnație, lumini/ blicuri.
8.Vernisare.

Taxă de participare: 600 lei

Locația: Casa Junilor, str. Prunduui nr. 1 (lângă Poarta Schei)
Disponibilitate : 10 participanți

Pentru înscrieri, este necesar să transmiteți o confirmare fermă cu titlul „Înscriere curs icoană lemn” la email [email protected], împreună cu datele dumneavoastră de contact (număr de telefon și nume complet).

„Atelierele noastre se adresează adulților care doresc să își valorifice timpul printr-o reîntorcere la arta vechilor iconari, pentru a-și însuși istoria și tehnica acestora. Dorim să vă oferim o experiență plăcută, prin care emoția subconștientului dumneavoastră, provocată prin artă, să se exprime la modul cel mai personal, cu sensibilitate, cu căldură sufletească, în cadrul dat. Obiectele create în cadrul atelierelor vor aduce un plus ambianței căminului dumneavoastră sau se pot transforma într-un cadou original pentru cineva drag.Echipa noastră, o echipă creativă și complexă, compusă din specialiști pe o arie largă de domenii, se modelează pe diverse subiecte de patrimoniu repunându-le în atenție prin arta actuală”.

Victoria Țăroi și Georgiana Gămălie, coordonatoarele cursului, sunt membre fondatoare ale Asociației Culturale Artessentia, asociație situată în inima Scheiului, care se preocupă de revitalizarea prin artă a patrimoniului local.

Victoria Țăroi – licențiată în conservare – restaurare la Facultatea de Arte Vizuale din Timisoara, cu dublu masterat în restaurare icona și textile – este un reputat artist vizual cu numeroase expoziții de nivel național și internațional, cu experiențe multiple în cercetare și restaurare artă, pedagogie și curatoriat, cu portofoliu amplu în domeniul design-ului muzeal,
de interior, obiect, mobilier și vestimentar.
Georgiana Gămălie – licențiată în conservare – restaurare icoana/ lemn policrom la
Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dimitrie Staniloaie” din Iași, doctor în biologie aplicată în domeniul conservării colecțiilor muzeale- are o vastă experiență în domeniul cercetării și restaurării de arta, pedagogic, muzeal și curatorial, precum și o largă arie de exprimări personale că artist vizual.

Locație

Casa Junilor
Casa Junilor Prundului 1
Brasov, 500123 RO
+ Harta Google