- Acest eveniment a trecut.
Conferinţa „Regele Ferdinand – ofiţer al armatei române”
20 iulie 2017 18:00 - 20:00
Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” are bucuria să vă invite la conferinţa „Regele Ferdinand – ofiţer al armatei române” susţinută de invitaţii săi, Nicolae Pepene şi Horia Vladimir Şerbănescu. Evenimentul va avea loc joi, 20 iulie 2017, de la orele 18,00, la Mansarda Casei Baiulescu.
Tema conferinţei susţinută la invitaţia bibliotecii vizează biografia regelui Ferdinand în calitatea sa de militar în rândurile Armatei României. La 100 de ani de la marile bătălii din 1917 pe frontul Moldovei şi la 90 de ani de la moartea Regelui României Mari, a celui sub care s-au unificat teritoriile locuite de români cu regatul român, prelegerea se vrea o întoarcere în trecut cu scopul de a arăta un model uman, istoric, de conducător şi de politician implicat şi alături de idealurile statului şi elitei politice româneşti. În vremea regelui Ferdinand s-au petrecut evenimente care au schimbat fundamental statul român de atunci, au provocat societatea românească să-şi concentreze energiile şi să se unească pentru a depăşi greutăţile şi a croi un viitor în limitele constituţionalismului, demnităţii şi prosperităţii.
Date despre conferenţiarii invitaţi:
Nicolae Dorin Pepene s-a născut în 1971, la Moieciu. Absolvent al Facultăţii de Istorie Universitatea “Lucian Blaga” Sibiu. Muzeograf la Muzeul Naţional Castelul Bran, profesor în învăţământul preuniversitar, redactor şef al revistei ASTRA, serie nouă, din 2010, director al Direcţiei de cultură a Primăriei Râşnov, director la Muzeul Judeţean de Istorie Braşov, din 2014. Dintre lucrările publicate menţionăm: Inima reginei Maria (2005), Râşnov. O istorie în imagini (2006), Legendele Ţării Bârsei (2011). A organizat expoziţia “Regina Maria – Portrete” la Balcic, prima expoziţie dedicată reginei Maria în Bulgaria, precum şi alte expoziţii. Interesele sale de studiu se concentrează asupra istoriei locale şi istoriei regalităţii, îmbinând popularizarea istoriei cu o abordare turistică din perspectiva marketingului, reuşind să scoată şi să promoveze pe piaţă izbutite produse editoriale şi culturale (Festivalul de reconstituire istorică “În numele trandafirului”, Festivalul de film istoric de la Râşnov).
Horia Vladimir Şerbănescu este absolvent al Institutului Politehnic Bucureşti, promoţia 1980. A devenit muzeograf în cadrul Muzeului Militar Naţional “Regele Ferdinand” din Bucureşti unde şi-a urmat pasiunea şi s-a specializat în istoria uniformelor şi echipamentului militar. Şef al secţiei de colecţii din muzeu, a coordonat reorganizarea expoziţiei permanente a acestuia şi a contribuit la numeroase expoziţii temporare în ţară şi străinătate. Bun cunoscător al istoriei armatei şi al imaginii ei în iconografie, Horia Vladimir Şerbănescu este coautor la sinteze de istorie militară, volume despre uniformele, decoraţiile şi ordinele militare româneşti.
Manifestarea face parte din ciclul Conferinţele secţiei Periodice, organizate de Departamentul de ziare şi reviste al Bibliotecii Judeţene „George Bariţiu” Braşov. Conferinţa va fi însoţită de o expoziţie tematică de cărţi şi reviste din fondurile bibliotecii şi ilustrată de interesante imagini vechi, publicaţii şi alte documente din colecţia particulară aparţinând inginerului Vasile Aldea, cititor şi colecţionar braşovean împătimit.
Vă aşteptăm cu drag la un eveniment ce promite că va fi cu siguranţă interesant!