Loading Evenimente

« Înapoi la Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

28 februarie 2018 17:30 - 19:30

Detalii

Data:
28 februarie 2018
Timp:
17:30 - 19:30
Eveniment Category:

De 1 martie oferim martisoare si ne preocupam sa alegem un pandant atragator, uitand ca de fapt martisorul este chiar snurul alb-rosu care il insoteste.
Comunitatea Sezatoare in Scheii Brasovului, organizeaza un atelier inedit, dedicat realizarii martisorului traditional.

Doamna Elena ne va invata sa realizam cu mainile noastre, din fir de matase alb si rosu, snurul de martisor si terminatiile acestuia, asa cum a invatat la randul sau, de la bunica Viorica.

La finalul atelierului vom duce acasa trei modele de snururi martisor, fiecare snur avand capete diferite:
1.Voinic si Ghiocel
2. Zmeie, cusute cu acul
3. Soare sau Puf de papadie.
In plus, vom primi material suplimentar pentru a exersa acasa ceea ce am invatat in cadrul intalnirii noastre.

Atelierul se adresează tuturor doritorilor cu vârsta de peste 8 ani.

Taxa de participare: 25 lei/participant
Pentru înscrieri, vă rugăm să ne scrieți un mesaj cu titlul „Înscriere atelier martisor”, care să conțină numele participantului, precum si un numar de telefon la casajuni[email protected]. Veți primi un mesaj de confirmare a participării.

Pentru a intelege semnificatia celor trei martisoare diferite, va invitam sa cititi legenda de mai jos:

Odată, Soarele coborî într-un sat, la horă, luând chipul unui fecior. Un zmeu l-a pândit şi l-a răpit dintre oameni, închizându-l într-o temniţă. Lumea se întristase. Păsările nu mai cântau, izvoarele nu mai curgeau, iar copiii nu mai râdeau. Nimeni nu îndrăznea să-l înfrunte pe zmeu, dar într-o zi, un tânăr voinic s-a hotărât să plece să salveze soarele. Mulţi dintre pământeni l-au condus şi i-au dat din puterile lor ca să-l ajute să-l biruie pe zmeu şi să elibereze Soarele. Drumul lui a durat trei anotimpuri: vara, toamna şi iarna. A găsit castelul zmeului şi au început lupta. S-au înfruntat zile întregi până când zmeul a fost doborât. Slăbit de puteri şi rănit, tânărul eliberă Soarele. Acesta se ridică pe cer înveselind şi bucurând lumea. A reînviat natura, oamenii s-au bucurat, dar viteazul n-a ajuns să vadă primăvara. Sângele cald din răni i s-a scurs în zăpadă. Pe când aceasta se topea, răsăreau flori albe, ghioceii, vestitorii primăverii. Până şi ultima picătura de sânge a flăcăului se scurse în zăpada imaculată.
De atunci, tinerii împletesc doi ciucuraşi: unul alb şi unul rosu. Ei le oferă fetelor pe care le iubesc sau celor apropiaţi. Roşul înseamnă dragoste pentru tot ce este frumos, amintind de culoarea sângelui voinicului. Albul simbolizează sănătatea şi puritatea ghiocelului, prima floare a primăverii.

Va asteptam!

Locație

Casa Junilor
Casa Junilor Prundului 1
Brasov, 500123 RO
+ Harta Google