- Acest eveniment a trecut.
Atelier de cusături tradiționale – Inițiala prenumelui
27 iulie 2017 18:00 - 20:00
Doriţi să deprindeţi frumoasa îndeletnicire de a coase? Evenimentul nostru este o invitaţie de a descoperi cusăturile și motivele tradiționale din zona în care trăim, îmbinate armonios cu alfabetul arhaic şi transpuse în litere de cusut de către echipa noastră. De aceea vă propunem să coaseți inițiala pe care o doriți, alături de motivul bujorului, preluat de pe o Ie provenind din zona Moeciu de Sus.
Vom lucra în punct de cruciuliță cu o singură față, pe pânză Matador, care este din in, pe care apoi dumneavoastră aveți posibilitatea să o încadraţi acasă într-o ramă sau să o aplicaţi pe o eșarfă, un fular, o pernă, un șervet, o bluză sau pe un tricou.
Din partea noastră veti primi litera ornamentată cu bujori, în format tipărit, bucata de pânză necesară, acul de cusut și fir colorat în două nuanțe, materiale suficiente pentru a coase inițiala într-
una cele două variante prezentate, continuând acasă ceea ce începeți în cadrul atelierului.
În folclorul românesc, bujorul este o plantă plină de semnificații, deseori fiind asociat cu dorul, cu frumusețea sau cu dragostea, regăsindu-se nu numai în versuri și în povești, ci și în picturi sau pe motivele tradiționale ale portului popular. În satele românești, se marchează, la mijlocul lunii mai, ”Sărbătoarea bujorului”, în cadrul căreia oamenii aduc un omagiu naturii, dar și frumuseții spirituale și fizice a fetelor și flăcăilor. (sursa: agerpres.ro/)
Atelierul se adresează persoanelor cu vârsta de peste 12 ani. Taxa de participare: 35 lei.
Pentru înscrieri, vă rugăm să ne scrieți un mesaj cu titlul „Înscriere atelier initiala”, care să conțină datele dumneavostră de contact precum și litera pe care doriți să o coaseți, pe adresa: [email protected]. Veți primi un mesaj de confirmare a participării.
Comunitatea Motive tradiționale din Țara Bârsei și împrejurimi își dorește să aducă un aport la transmiterea și păstrarea în timp a motivelor tradiționale românești, săsești și ungurești din zona în care traim și a fost creată de Antonela Lungu și Melinda Puskás, care au conceput alfabetul floral folosit și vor coordona atelierul.
Vă așteptăm!